Usein kysyttyä

Tilaaminen:

Voiko yritys saada valokuituliittymän?

Kyllä voi. Mikäli pienyrityksellä ei ole erityisvaatimuksia, vaan sille riittää yksityistalouden liikennenopeus ja vikojen torjunta-aikataulu, ei mitään erityisjärjestelyjä tarvita. Jos erityistarpeita ilmenee, liittymishinta ja kuukausimaksut riippuvat niistä. Ota tässä tapauksessa yhteyttä kuituosuuskuntaan.

Koska liittyminen pitää maksaa?

Liittyminen tarvitsee maksaa vasta siinä vaiheessa, kun kuituosuuskunta on hyväksynyt liittymähakemuksen. Osuuskunta hyväksyy hakemukset vasta siinä vaiheessa, kun päätös rakentamisesta alueelle on tehty.

Osuuskunnan jäsenet voivat maksaa liittymätilauksen yhdessä (1), kahdessa (2), kuudessa (6) tai kymmenessä (10) tasaerässä. Osuuskuntaan kuulumattomat voivat maksaa liittymätilauksen yhdessä (1) tai kahdessa (2) tasaerässä.

Mitä tehdä, jos omistaa useamman kiinteistön?

Kullekin kiinteistölle tulee ostaa oma liittymä.

Miten tilaaminen onnistuu?

Katso tilausohjeet täältä

En asu Läyliäisten/Kirkonkylän taajamassa, onko toivo mennyttä?

Ei ole, tapauskohtaisesti katsotaan, miten kuidun rakentaminen onnistuu.

Jos asut aivan valtatien 132 tuntumassa, voi olla mahdollisuutta päästä mukaan joko Läyliäisten tai Kirkonkylän hankkeeseen. Etäämmältäkin tiestä voit päästä mukaan, mutta liittymän hintaan vaikuttaa tällöin kuinka paljon lisäkaivuuta ja millaiseen maaperään yhteyden rakentamiseen tarvitaan.

Useampien loppilaisten osuuskuntien ajatuksesta on ainakin toistaiseksi luovuttu, ja Järventaustan osuuskunta on laajentamassa toimintaa aluksi Itä-Lopen suuntaan.

Onko pakko hakea osuuskunnan jäsenyyttä saadakseen kuidun?

Ei ole. Huomaa kuitenkin että jäsenille ja ei-jäsenille on eri hinnastot kuituliittymän ja varsinaisen nettipalvelun osalta.

Kaivuu / asennus:

Mitä kaikkea kuituliittymän liittymismaksu sisältää? Tuleeko kuitu sisälle asti?

Kuitu tulee sisälle asti. Jos liittymän hankkiminen myöhästyy (kuitu ennätetty jo vetää liittymän ohitse), saattaa lisämaksuja tulla.

Vaikka viimeinen 100 metriä kiinteistöön ei olekaan tukikelpoista, ei tilaajien ei tarvitse huolehtia noiden viimeisten metrien kaivuukustannuksista, niin muodoin ei niiden kotitalousvähennyksestäkään, koska osuuskunta maksaa ne. Osuuskunta maksaa myös kuidun viemisen talon sisäpuolelle, päätelaite mukaanlukien. Eli liittymäosuusmaksu on avaimet-käteen -maksu.

Kannattaa miettiä olisiko syytä samalla kertaa ostaa omalla kustannuksellaan pihalleen suojaputki, johon voi sitten samalla kertaa laitattaa sähkö- ym muita asumisstandardin kohottamiseksi mahdollisesti tarvittavia kaapeleita. Suojaputken laitosta ojaan valokuituputken laiton yhteydessä ei veloiteta. Pihakaapeloinnin ohjesivu kannattaa lukea jo tässä vaiheessa.

Miten syvä oja täytyy pihan poikki kaivaa?

Riittävä syvyys on 40-70 cm.

Kuka tekee kaivuutyöt kiinteistön piha-alueella?

Osuuskunta kilpailuttaa urakoitsijan. On myös mahdollista että kiinteistön omistaja kaivaa/kaivauttaa itse tonttiliittymänsä osuuskunnan valvonnassa.

Millaiset laitteet tarvitaan kiinteistön sisälle asentaa?

Valokuitu tuodaan tontille yleensä kolminkertaisesti suojattuna. Uloimpana on suojaputki, jonka sisällä kuituputkiston asennusputki, joka sisältää yhden tai useampia kuituputkia, joihin ilmanpaineen avulla varsinaiset valokuidut puhalletaan. Asennusputki liitetään rakennuksen ulkopuolella olevaan asennuskoteloon, josta kuituputki kuituineen johdetaan rakennukseen asentajan poraaman reiän kautta rakennuksen sisäpuolella olevaan päätelaitteeseen.

Päätelaitteeseen saakka tulevat laitteet kuuluvat liittymän hintaan. Päätelaitteen välittömässä läheisyydessä on oltava maadoitettu sähköpistorasia. Sen asentaminen tapahtuu (etukäteen ennen asennusta) tilaajan toimesta ja kustannuksella. Television ja tietokoneen voi yhdistää suoraan päätelaitteeseen. Mikäli asukas haluaa useampia televisio- tai tietokoneliitäntöjä tai luoda kiinteistöön sisäisen langattoman verkon, tulee hänen omalla kustannuksellaan teettää tarvittavat huoneiston sisäiset kaapeloinnit ja/tai laitteet.

Onko osuuskunnalla suositella tekijää kodin lisäkaapelointien osalta?

Osuuskunta ei ole vielä kilpailuttanut liittymien kiinteistöasennuksia. Harkinnassa on se, että pyytäisimme yhdeltä tai useammalta urakoitsijalta tarjouksia kiinteistön sisäisten asennusten yksikköhinnoista.

Kuinka paksua kiinteistön sisälle tuleva valokuitu on ja mikä on sen minimitaivutussäde?

Kiinteistön sisälle tuleva valokuitu on noin 5-6 mm paksua ja sen minimitaivutussäde on noin 100 mm asennettaessa ja 50 mm asennettuna.

Aikataulu:

Mikä on aikataulu Läyliäisten ja Kirkonkylän taajamien osalta?

Alueiden aikataulut riippuvat osittain siitä kuinka nopeasti saadaan tieto niistä tilaajista, jotka haluavat liittymän. Tämän jälkeen tulee liittymien rakentamispiirustukset laatia ja kaivuu- ja asennusurakat kilpailuttaa. Koska hankkeet ovat julkisen tuen piirissä, kilpailuttaminen tulee tehdä julkisista hankinnoista annetun lain mukaisesti.

Läyliäisten osalta kaivuutyöt on päästy aloittamaan syksyllä 2020. Muiden alueiden osalta kerätään nyt tilauksia, jotta voidaan suunnitella keväällä 2021 alkavat alueet.

Palvelut:

Mitä TV:n katselu kuidun kautta tarkoittaa käytännössä?

TV yhdistetään päätelaitteeseen normaalilla antennikaapelilla ja maksuttomat kanavat ovat käytössä.

Kilpailuttaako osuuskunta Internet-operaattorin?

Osuuskunta toimii itse operaattorina, koska se on verkon taloudellisen toiminnan vaativan investointien arvonlisäverovapautuksen edellytys.

Toimiiko minulla nykyisin oleva Elisa Viihde / Telia TV jatkossakin?

Vaikka sopimuksia ei vielä ole tehty, uskomme ainakin keskeisten operaattoreiden olevan halukkaita tarjoamaan asiakkaillemme maksullisia kanavapaketteja.

Mikäli et löydä tältä sivulta vastauksia kysymyksiisi, lähetä kysymyksesi sähköpostilla osoitteeseen lopenkuitu@gmail.com. Se auttaa meitä lisäämään tälle sivulle vastauksia usein kysyttyihin aiheisiin.